субота, 24. мај 2014.

UPOMOĆ ! MOJE DIJETE IMA TIKOVE !






ŠTA SU TO TIKOVI KOD DJECE ?

Primjetili ste da vam dijete ubrzano trepće (žmirka) ili čudno mršti facu ponavljajući to ritmično i nekontrolisano? 
Hvatate ga kako nesvjesno izvija vrat ili sliježe ramenima ?
Dok priča repetitivno uzdiše ili zamuckuje ? Često se zakašljava bez razloga ili možda trza glavom u stranu ?
Ima ih još, ali u kratkoj riječi ovo se zovu TIKOVI.

TIKOVI su prostim riječima GRČEVI MIŠIĆA koji se ponavljaju uzastopno, nekontrolisano, nesvjesno i u većini slučajeva su PSIHOGENOG porijekla. Oni traju jednu sekundu a zatim se ponavljaju u određenim vremenskim intervalima.
Prema istraživanjima TIKOVI pogađaju čak do 20% djece, a kako statistika pokazuje tikovi pogađaju dječake 3x više nego djevojčice. Tikovi ne mogu da se zaustave svojom voljom, i roditelji treba da shvate da dijete to ne radi namjerno (zato se savjetuje da roditelji ne opominju dijete da to prestane da radi). 
Tikovi se dijele na : MOTORIČKE (fizičke) i VOKALNE (zvučne) koji se opet dijele na PROSTE i SLOŽENE.Ne postoji mogućnost, ili je veoma rijetka pojava, da dijete ispoljava i motoričke i vokalne tikove zajedno. Ono ispoljava ili jedne, ili druge.

PROSTI MOTORIČKI TIKOVI SU: trzanje vratom, pravljenje grimasa, žmirkanje, sleganje ramenima.

SLOŽENI MOTORIČKI TIKOVI SU: repetitivno odnosno ritmično ponavljanje fizičkih pokreta, lupkanje nogama, skakutanje, cupkanje u mjestu, ljuljuškanje pri sjedenju.

PROSTI VOKALNI TIKOVI SU: šmrkutanje, kašljucanje,ritmično gutanje pljuvačke prilikom pričanja, glasovi čišćenja grla, pucketanje jezikom, glasovi kao što su "eeee" "hmmm" ponavljanje istih riječi u rečenici kao na primjer "onaj....onaj...onaj" itd...

SLOŽENI VOKALNI TIKOVI SU: često ponavljanje određenih riječi, a najviše pogrdnih izraza ili psovki. Može biti toliko kompleksno da od bezazlenog tika nastane abnormalan govor.


KADA SE JAVLJAJU TIKOVI ?

Tikovi se najčešće javljaju u uzrastu između 4. i 7. godine. Oni mogu da se jave, pa nestanu, pa se opet pojave pa opet nestanu. Dešava se da i u pubertetu nastanu isti oni tikovi koje je dijete imalo sa 5 godina.
Zavisno od vremena pojavljivanja i samog intenziteta, tikovi se dijele na PROLAZNE i HRONIČNE
Prolazni tikovi javljaju se periodično u toku jednog dana i traju najčešće do mjesec dana, a veoma rijetko i do godinu dana.
Hronični tikovi traju duže od godinu dana i oni se povezuju sa "Tourett-ovim sindromom" i ADHD (hiperaktivnošću kod djeteta).
Tikovi mogu da budu i "zarazna" pojava. Naime, dijete počne da oponaša tikove nekog drugog dijeteta pa se i samo "navuče" na pravljenje istih.


KOJI JE UZROK NASTANKA OVE POJAVE?

Po najnovijim istraživanjima, uzrok pojave tikova još nije otkriven, odnosno ne zna se tačna neurohemijskapodloga. Međutim, u stručnoj literaturi navodi se da su tikovi psihogenog porijekla, nastali usred stresa i drugih emocionalnih stanja. Opisuju ih kao "tjelesni odraz psihičkog problema".
Povezuju ih sa biološkimhemijskimspoljašnjim i GENETSKIM faktorima.U 75% slučajeva, tikovi nastajunasleđem, odnosno genetskim faktorom. Mogu da imaju i organsko porijeklo, nakon preležane bolesti ili nakon dužeg uzimanja medikamenata.
Stres i razni oblici emocionalnog stanja kod djeteta koji mogu da izazovu tikove, dešavaju se prilikom razvoda roditelja, promjene socio-kulturološke zajednice, polaskom u vrtić, dolaskom nove bebe,smrću u krugu porodice, gubitak kućnog ljubimca, osjećaj da mu roditelji ne pridaju mnogo pažnje itd... Tikovi izazvani ovakvim događajima uglavnom prolaze spontano, ali ukoliko se stresna situacija odvija u kontinuitetu, tikovi mogu da se pogoršaju.

 



KAKO SE LIJEČE I KADA DA SE OBRATIM LJEKARU?

Često riditelji prave grešku jer ne pridaju značaj tikovima. Oni ih okarakterišu kao "prolazna faza" i ne žele da im se posvete, a zapravo na tikove treba obratiti pažnju, naročito što djeca mogu biti odbačena ili ismijavana u društvu, što ih može dovesti do stanja mucanjamokrenja u gaćice ili strahova. Ako dijete odrasta u harmoničnoj sredini, tikovi će vjerovatno proći sami od sebe kroz par mjeseci do godinu dana, ali ako se i nakon godinu dana tikovi pojavljuju stvar je ozbiljna. Dešava se da djete "modifikuje tikove" pa na primjer prestane da žmirka, a nastavi sa uvijanjem vrata, onda s tim prestane a nastavi sa sleganjem ramenima...U tim situacijama obavezno se javite ljekaru jer stanje postaje hronično.

LIJEČENJE traje od 3 do 6 mjeseci, a kod odraslih pacijenata i do godinu dana. Liječenje se vršiKOMBINACIJOM psihološkog i psihomotornog vježbanja a nerijetko se uključuju i lijekovi
U nekim slučajevima, potrebno je uključiti tehnike relaksacije, antistres programa, meditacije...






ŠTA RODITELJI (NE)TREBA DA RADE DA POMOGNU DJETETU?

- Ne opterećujte dijete uspjehom u školi i nagradama na takmičenjima
- Smanjite mu dodatne časove (časovi stranog jezika, časovi likovne kulture, časovi muzičke kulture, hor...)
- Priuštite mu više vremena i pažnje
- Povećajte mu fizičku aktivnost, dobra je za izbacivanje stresa (sport, trčanje, gimnastika...)
Roditelji da izbjegavaju svađu pred djecom
- Ne kažnjavajte, ne tucite, ne ucjenjujte i ne vičite na svoje dijete zbog njegovih tikova, tako postižete kontraefekat jer će tikovi biti još izraženiji.
- Ne pričajte o njegovim tikovima u trenutku kada se oni dešavaju (time ćete kod djeteta stvoriti strah od vaše reakcije).Cilj je da smanjite pritisak na dijete. Ne samo vi, nego objasnite i ostalim članovima porodice da ne komentarišu tikove u trenutku kada se oni javljaju.


SAVJET: Nemojte da čekate godinu dana ako su tikovi ritmični, konstantni i traju po cijeli dan bez prestanka. Ljekaru se javite već poslije mjesec dana takvog stanja. Ali ako se tikovi pojave, pa ih nema, pa se opet periodično pojave...znači da nisu hronični i da će proći sami od sebe najvjerovatnije od 2 mjeseca do godinu dana.

Нема коментара:

Постави коментар